Tietoja minusta

Olen Tapani Kärnä, soitinrakentajamestari ja turkulaisen soitinhuolto  MUSITEC: in omistaja. Olen korjannut soittimia ammatikseni vuodesta 1987,  tuona aikana olen korjannut ja huoltanut yhteensä n. 6000 – 7000 soitinta. Näillä sivuilla julkaisen kuvakertomuksia erilaisista kitaroiden, bassojen ja muiden kielisoittimien korjauksista. Katso myös www.musitec.fi


171 vastausta to “Tietoja minusta”

  1. Loistavaa toimintaa

  2. Thank you for all that you have taught me about guitar intonation. My guitar is still playing in tune over the whole fret board, as testified by my strobe tuner, after the setup you made all those years ago. All the very best. Adam

  3. Thanks for the setup, neck and pickup work you did on my fretless Jazz bass.
    Feels and sounds like a different bass now.

  4. Kivaa taas nähdä näitä juttuja

  5. Terve Tapani !

    Olen muutaman päivän etsinyt tosissani netistä kytkentäkaaviota kitaraelektroniikalle. Huomasin että kaikenlaisia löytyy, mutta aktiivimikeille ei oikein tahdo kunnollista opasta olla.

    Itselläni on ESP LTD MH-400 jossa kaulamikkinä EMG-85 ja tallamikkinä EMG-81, kytkennässä on
    – 1 kpl Volumesäädin (250k)
    – 1 kpl Tonesäädin (25k) (pieni vastus kolmannen liittimen ja maadoituksen välissä)
    – 1 kpl kolmitie-mikrofonivalitsin.

    Olisiko sinulla mielenkiintoa tehdä artikkelia tai pienimuotoista opasta kyseisestä tai vastaavasta kytkentämenetelmästä ja toiminnasta. Varsinkin aktiivimikeille.

    T:Kari

    • Moi, tuo on ihan peruskytkentä, Emg:llä on kytkentäopas, EMG WIRING BOOK, jossa on paljon kaavioita, Musamaailma myy tuota kirjaa. Myös netistä löytyy EMG:n sivuilta kaaviot, vaikkapa kohdasta Zakk Wylde

      http://www.emginc.com/search/wiring

      valitse kohta: ZW Set Instructions Hardwired

  6. Kiitokset tyytyväiseltä asiakkaalta:

  7. moi.

    mulla on akustinen kitaraprojekti,mutta merkistä ei varmaa tietoa.
    sarjanumero löytyy:35030
    ja kaulassa tarra jossa teksti landola,mutta näyttää että olisi jälkikäteen laitettu kiinni,koska ei ole `keskellä`,mutten ole siitä varma.
    landola logo on sinipohjainen,hopea reunuksinen ovaali ja landola tekstin edessä on sointunuotti??teksti ei ole kaunoa,vaan aika normaali fontti ja kapenee loppua kohden.teksti on keskellä ovaalia ja myös hopeinen kuten reunuksetkin.
    kitaran kielet ovat olleet ilmeisimmin kiinni vain perämetallissa, eikä sen ja kielien säätimien välillä ole ollut mitään.
    toivottavasti osaisit kertoa jtn 🙂
    kiitos etukäteen.

    • Varmaan se on vanha Landola, voithan laittaa vielä kuvan jos haluat varmennusta. Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että talla puuttuu. Kitaroissa, joissa kielet ovat kiinni peräkappaleessa rungon päässä on yleensä irtonaista tallaa jonka yli kielet kulkevat.

  8. kiitos,ok laitan kuvaa s-postiinne.huomasin vain monta tuntia nettiä selatessani,ettei löytynyt yhtään vastaavaa kuvaa…
    paitsi tässä ositteessa. http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://yle.fi/ecepic/archive/00357/Kitara_museo_357822b.jpg&imgrefurl=http://yle.fi/alueet/helsinki/2010/10/lapinjarvelle_suomen_ensimmainen_kitaramuseo_2077937.html&usg=__loljsS4_0wVQvxXbx5hwXTUYdDU=&h=270&w=480&sz=23&hl=fi&start=71&zoom=1&tbnid=4czm9CsETTlgBM:&tbnh=73&tbnw=129&ei=asCBTaagLsnoOYK1pPUI&prev=/images%3Fq%3Dlandola%2Bkitarat%26um%3D1%26hl%3Dfi%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:fi:official%26biw%3D1440%26bih%3D691%26tbs%3Disch:10%2C1482&um=1&itbs=1&biw=1440&bih=691 toinen vasemmalla,jossa metalliperäosa.peräosa ja kitaran väritys sama. ja muutamissa tuon museon kitarassa on samanlainen perämetalliosa,ja joissain ei ole tallaa ollenkaan,mutta voisiko niistä puuttua se vai onko tallattomia malleja tehty?? :O 😀

  9. Moi!
    Kyselisin ammatilaiselta sellaista, kun ostin käytettynä esp ltd viper 1000 deluxe kitaran. ja huomasin ensimmäisen kielten vaihdon yhteydessä että kaula narisee kun sitä taivuttaa (varovasti) eli mistä tämä johtuu? Onko kitaran elänyt päivänsä vai onko tuo narina selitettävissä jotenkin? lisäksi ylimmät kielet osuvat 1-3 välillä nauhoihin ja kielet eivät soi kunnolla. ja satula on irronnut kerran. eli onko kitara suomeksi sanottuna roskiskamaa? kiitoksia vastauksesta etukäteen!

    • Satulan irtoaminen ei merkitse mitään. kaulassa on ilmeisesti mutka 3-5 nauhojen kohdalla, kaularaudan löysäys yleensä auttaa tähän. Jos et saa kaulasta mieleistäsi, vie tai lähetä se ammattilaiselle.
      Tuosta narinasta en näkemättä osaa sanoa mitään, tulisiko kaularaudasta? tuskin kovin vakavaa.

  10. Tervehdys Mr.Tapsa

    Sinulla on loistavat sivut!

    On hienoa saada esimerkkien kautta tietoa siitä miten kitaroita korjataan/säädetään/viritetään.

    On hienoa ettet panttaa tietotaitoasi vaan pikemminkin valotat aihetta maallikoille, kiitos!

    T: Petri, Kouvola

  11. Moi!
    Osaisitko neuvoa, kun olen maalaamassa kitaraani uudelleen niin mitä maalia tulisi käyttää jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä? entä mitä lakkaa kannattaa käyttää ja kuinka montakerrosta maalia ja lakkaa tulisi laittaa. esim jos haluat suositella maaleja joilla olet itse maalaillut niin olisi hienoa! ainiin kitara on tällä hetkellä musta ja tavoite olisi saada se valkoiseksi.

    Kiitos vastauksesta etukäteen!

    • Moi!
      Kitaran lakkaus ja maalaus on parhaiten selostettu Anssi Nuutiset kirjassa ”Sähkökitaran rakentaminen”, suosittelen sen hankimista!
      Kaikki automaalauksessa kaytettävät maalit ja lakat sopivat kitaran pintakäsittelyyn. Maalia laitetaan niin paljon että kerros on peittävä, lakkaa niin paljon ettei se mene kiillotettaessa puhki. Kerrosten määrä riippuu niiden paksuudesta, tarkkoja lukuja ei tässä voi sanoa. Jos loppukiillotusta ei tehdä, lakkaa tarvitaan vähemmän, tällöin lopputulos kon kuitenkin enemmän itsetehdyn näköinen (tein itse ja säästin…)

  12. Mielenkiintoiset ja todella hyvät sivut.

  13. Tämä on loistava saitti. Todella mielenkiintoista sisältöä tulvillaan, kiitos.
    Gibson L-00 kaipaisi halkeamien korjailua…

  14. Moi! Heräsipä muutama kysymys, jotka kuuluuvatkin näin: Mitä jos kaulan radiuksen haluaisi muuttaa? minulla on muuten aivan kertakaikkisen hyvin käteeni sopiva ruusupuuotelautanen kaula 12 radiuksella, mutta kaipaisin siihen jotain 7,25 radiusta. aika iso harppaus tiedän, mutta olisiko minun mahdollisuus hioa se tuollaiseksi vai pitääkö lähteä hommaamaan kokonaan uutta kaulaa? ja mitä tuossa puuhassa kannattaisi ottaa huomioon? ja kannattaako sitä ruveta edes itse tekemään?mikäli ei, niin mitäköhän tuollainen toimenpide mahtaisi kustantaa? ensisijaisesti haluaisin tehdä tuon homman itse,mutta mikäli menee liian hankalaksi niin antaisin homman mielelläni ammattimiehen osaaviin käsiin.

    Vielä lisäyksenä: Mahtava blogi sinulla, erittäin informatiivinen, viihdyttävä ja opettavainen kaiken kaikkiaan. hienoa, että jaksat jakaa projektejasi tänne internetin ihmeelliseen maailman.

    • Moi! kyllä otelaudan radiuksen voi muuttaa.Yhdessä viestissä sitä ei kyllä pysty selittämään. Nauhojen poistaminen niin ettei otelauta lohkeile vaatii hieman taitoa. Sitten vaan sädetulkki (radius gauge) käteen ja hiomaan. Jos kyseessä on vähänkin arvokkaampi soitin, niin kehottaisin viemään ammattilaiselle.
      Hinta liikkuu jossain 300-400 euron välimaastossa.

  15. Hei! Todella hyödyllinen blogi! Osaatkohan auttaa, sain itselleni vanhan sähkökitaran, joku sg-kopio, luultavasti -70-80-luvulta. Merkiltään KAY. Olen kunnostanut kitaran melkeinpä täysin, mutta ongelmaksi on jäänyt todella kovaääninen surina, joka vaimenee kun kosketan kieliä. Surina loppuu täysin jos painan kielen kiinni mikrofoniin. Huomasin että vahvistimesta kun säätää gainit nollille, se loppuu myös. Olisiko kitaran maadoituksessa vikaa? Olen tehnyt kaikki juotokset uudestaan ja kokeillut kaiken mahdollisen, mutta ei ole auttanut. Kitara muuten hyvä, ja soi hienosti (ainakin mitä surinan läpi olen kuullut). Olisi kiva saada oikein kunnolla käyttöön. Kiitos paljon jo valmiiksi!!:)

    • Moi!
      Oletko tehnyt kitaraasi kunnollisen häiriösuojauksen / maadoituksen? Kaikki onkalot pitää olla vuorattuna sahköä johtavalla materiaalilla, maalilla tai foliolla. Tämän vuorauksen pitää olla yhteydessä maahan, eli potikoiden runkoon (tarkista yleismitttarilla). Kaikki pidemmät johdot voisi myös olla koaksiaalikaapelia. Hyvin häiriösuojatussa kitarassa ei ole suurtakaan merkitystä koskeeko kieliin vai ei.

      • Kiitos erittäin paljon! Vuorasin koko konehuoneen foliolla, ja samalla huomasin että potikoiden välistä yksi piuha ei ottanut kontaktia, se uuteen ja nyt pelittää kitara kuin unelma! Johan siihen aikaa ja hermoja menikin. Kiitos vielä. Täytyy seurailla blogiasi useamminkin:)

  16. Tervehdys Tapani,

    Huoltotoimiesi jälkeen tuosta minun J&D:n Solid Guitarista tuli aivan mainion herkkäsoittoinen ja hyviin käteen istuva. Namupala!!

    Kitaralaukussa odottaa uuden uusi Gibsonin LP Studio Pro Plus samaa käsittelyä, … muutoin jää toi uusi tulokas käyttämättä ;-))

    Työsi jälki on erinomaista !!

  17. Hi Tapani,

    Thank you for renewing your membership to ASIA and Guitarmaker. I’m always pleased that someone in the international lutherie community cares enough to be one of our subscribers.

    Guitarmaker is a reader-written magazine, and as such, depends on luthiers everywhere to submit articles for the benefit of our members. If you feel so inclined to send something to us, we would be most appreciative. You will have my email address, so let me know if you would feel like sending something along.

    The blueprint of a guitar on the wall behind you looks like one of the prints from Stewart-MacDonald. They’re a very good place to get whatever luthiers need for repair or instrument building.

    Thanks again for being a member of ASIA.

    Regards,

    Alton ”Bear” Acker, Executive Director ASIA
    Editor, Guitarmaker

  18. Moi!

    Osaatko neuvoa, kaverini kysyi minulta tälläistä, että ”Osaatko säätää kitaraa, kun kielet on liian tiukalla ja vähän laskea kieliä?” kyseessä on siis Epiphone Wilshire kitara, missä on sellainen bigspy tyylinen talla.

    • Moi Pasi!
      Näkemättä on vaikea sanoa mitä pitäisi tehdä. Kaularaudan kiristys tai tallan korkeussäätö voisi tulla kyseeseen.

      • Tallan korkeussäätöa itekin epäilin, mutta se sano, että hienovire häviää?

      • Kielten korkeus vaikuttaa hienovireeseen. Jos kielet ovat liian korkealla niin kieli venyy liikaa ja hienovire kärsii.

        -Tapsa

  19. Ostin huutokaupasta sähköbasson jonka merkki oli ilmeisesti metallilevyyn stanssattu j.n.21-96.Jäi kaiveleen basson tekijä.Onko kyseessä Juha Nuutinen?

  20. Tervehdys
    Omistan vanhan hyvän sg3000s Yamahan ja jonkinmoisen säilytysajan jälkeen (vuosia) tuo on saanut lakkapintaansa vähän rumahkon läikikkään ja harmaan sävyn, onkohan tuolle mitään tehtävissä kotikonstein, vai onko tuo vain kestettävä tahi ammattilaisella kiillotettava?

    • Kaikkia auton maalipinnan kunnostamiseen käytettäviä aineita voi käyttää myös sähkökitaran lakkapinnalle. Kannattaa aloittaa mahdollisimman hienolla kiillotustahnalla, jos se ei riitä niin voi kokeilla karkeampaa kiillotustahnaa.

  21. päivää
    Omistan muutaman vanhan landolan, ja kuten asiaan kuuluu ei lakkapinnassa hirveästi kehumista ole. Naarmujakin on huonon varastoinnin myötä tullut. Ajattelin ensteks hiota sen kannen siitä ja lakata sitten. Kuinka paljon sitä uskaltaa hioskella ja minkä sortin lakkaa pitäis käyttää? En haluais mitään autolakkaa lähteä ostamaan, niin että sopisko sellanen normaali huonekalulakka siihen? Ja sitten ne nauhojen välit. Eiks nekin hiota voi? Sen jälkeen sitten lakata/öljytä.
    Ja koska toisen kitaran rahallinen arvo on nolla, vois sillä sitten vähän leikkiäkkin. Kannen maalaaminen toisi kivan säväyksen soittimeen. Jos vaikka pinkiksi laittais. 🙂
    Kiitos jo etukäteen kunnostus avusta.

    • Hei!
      Paras pintakäsittely vanhalle kitarale on puhdistu ja kiillotus. Esim. Auto Glym ultra deep shine -kiillotusvaha toimii hyvin.
      Jos välttämättä haluat hioa ja lakata uusiksi niin missään nimessä ainakaan kiiltävää lakkaa ei kannata kotikonstein yrittää.
      Himmeää huonekalulakkaa sivellään ohennettuna yksi kerros.
      Nauhojen välit voi puhdistaa vaikka hienolla teräsvillalla (ooo tai 0000). Otelaudan voi öljytä vaikka tiikkiöljyllä.

  22. Hyvä meininki!

  23. Onnistuuko kitaran solki-ihottuman ja pleksin plektran jälkien poisto noilla auton syväkiiltovahausaineilla? Minkälaista vahauslaikkaa voisi käyttää?

    • Himmentymät lähtevät kiilotustahnalla. Jos on naarmuja, niin ne pitää ensin hioa esim. 1200-1500-paperilla.
      Ensin pitää varmistua, että lakkakerros on riittävän paksu, Gibsoneita tai Martineita ei kannata lähteä hiomaan.

      Mikä tahansa pehmeä laikka käy, esim. lampaanvilla.

  24. Loistavat sivut! Prs kitarassani ilmeni seuraavankaltainen ongelma: vire heittää ala e kielen ensimmäisessä välissä (f äänessä). Muilla kielillä tätä ensimmäisen välin vireongelmaa ei ole. Myös ala e n muut välit ovat vireessä kuten pitääkin. Mistäköhän tuo johtuu ja voiko tuolle tehdä kotikonstein jotain? Kitara on hienosäädetty n 1 vuosi takaperin ostettaessa.

    • Ilmeisesti tuo f on ylävireinen? Satulan etureunaan voisi liimata 1 mm paksuisen palan jotain kovaa materiaalia, luuta tms. Tähän viilataan E-kielen ura uusiksi.

  25. Hei Tapani!

    Blogisi havainnolliset kuvat ja selkokieliset tapausselostukset ovat parasta oppia kitaranhuolto asioissa oppilailleni. Kirjasta luetut tekniset tiedot eivät johda oppilaillani soittimen kanssa yhtä luontevasti toimenpiteisiin kuin kehittämäsi omaan ymmärrykseen ja osittain oma-apuunkin perustuva ote ammattilaisen ohjauksessa – ja näin käsityön arvostus kasvaa.

    Parasta asiakaskunnan kasvattamista on silti näin monen tyytyväisen asiakkaan kehut sivuillasi. Voisin yrittää omalta oppialustaltanikin linkkailla tänne, niin työsi saisi vielä lisää näkyvyyttä! Voitsit itsekin ilmoitella uusimmista bloggailuistasi alustallani ja kertoa esim. miten minun tai oppilaitteni kitarasäädöt, -huollot tai -korjaukset ovat edenneet.

    Terveisin,

    Risto Ala-Kaila
    musiikinohjaaja, musiikkipedagogi, AMK
    Turun suomenkielinen työväenopisto

  26. Onnittelut mestarille!

  27. Mahtava kasa tietoa ja erittäin asiallinen sivusto muutenkin! Keep up the good work!

  28. Terve. mulla on fender stratocaster E 905993 made in U.S.A ostin sen joskus käytettynä Helsingistä kitara pajalta, huomasin myöhemmin että 6 kieltä eli paksuinta ei saa vireeseen millään vaikka säätäisi kuinka , jos virittää sen normaalisti se soi kaulan päästä ihan ok, mut kun ottaa otelaudan puolesta välistä mikkeihin päin saman soinnun niin se soi ihan päin p.eetä. ja sitä tutki Joensuussa joku ammatti kitaristikin mittareitten kanssa, mutta ei vaan ymmärtäny mikä on vikana, voiko laatu kitarassa olla otelauta jotenkin vinksahtanu vai mikä mahtaa olla, T,seppo

  29. Löysin asuinpaikkamme jätehuoneesta kitaran ( ehjä, mutta kulunut ). Kopan sisällä paperitarra ”Ab Herman Carlson Levin” Göteborg, ja sarjanumero kaulan päässä 447077 . Sain jäljitettyä skittan tekovuodeksi 1964… Herää kysymys miksi joku heittää pois moisen kapistuksen… Muutama tiedustelu; onko Sinulla käsitystä kuinka yleinen merkki on ollut Suomessa? Haluaisin saada kopan vähän loistamaan, niin onko tuo AutoGlym-vaha oikea aine vanhan ratsun loistoon saamiseksi? Ja mitkä kielet olisivat mahdollisesti parhaat ko. vehkeeseen? Tässä tietoa mallista: http://www.vintage-guitars.se/Levin_Model_123_info.htm

    • Nyt olis sitten parin skittaa Työväenopistolta korjattavana ja säädettävänä kitaratohtorilla. Ehkäpä saamme pian pientä kommentaaria näillä kotisivuillasi mitä niille olisi tehtävissä!?

      T. Risto Ala-Kaila

    • Levin oli iso ruotsalainen kitaravalmistaja kunnes Martin osti sen ja lakkautti 1970-luvulla. Levin-kitaroita on melko paljon myös Suomessa. Auto-Glym-vaha toimii hyvin kaikissa kitaroissa.Vanhoissa kitaroissa kannattaa käyttää melko ohuita kieliä: 010″ tai 011″ sarjaa tai low tension-kieliä.

      • Mulla on yhellä oppilaallani (Krisse Laurén) kans vanha peritty Levin, josta hän on aika ylpeä. Voisin pyytää ottamaan sen mukaan joskus tunnille, niin saisimme kuvan siitä tänne saitille!

  30. Moro Tapani!

    Haluisin vaan nopeesti kysästä, että osaatko sanoa mikä mun bassossa (Schecter studio 5) on vialla kun kielet särisee ensimmäisiin kolmeen nauha väliin ja hieman myös neljäntee, paitsi G-kielellä särisee nauhavälit 6-10. Vaikka mitä säätäisi tai kääntäisi tuo särinä ei halua kadota sitten millään. Itselläni on kaksi epäilystä; joko nauhat ovat liian korkealla syystä tai toisesta ja/tai kaulassa on mutka/mutkia. Osaatko kertoa yhtään mitään näiden tietojen perusteella?

  31. Tere. millä työvälineellä saa tehtyä otelautaan nauhojen väliin urat, ettei kynnet ota otelautaan kiinni. olen nähnyt että huippu kitaristeilla otelaudassa on urat nauhojen välissä, ja olen myös kokeillut sellaista kitaraa ja se oli heti paremman tuntuinen kuin suora otelauta.

  32. Kitarana toimii Gibson SG Standard Heritage Cherry,siihen tuli yks päivä pieni kolhu ja maalipinta kärsi kuiteski myös eikä vaan lakkapinta ,mite sitä voisi itse lähtee peittää ettei se lakka halkee siitä kohtaa enempää?

    • Tuskin se lakka siitä sen enempää halkeaa. Voi kai siihen silti laittaa vaikka kynsilakkaa päälle.

  33. Kiitos vastauksesta!
    T: Riku

  34. Terve.
    Oikein tervetullut saitti, ja vieläpä suomeksi!

    Teetköhän mahdollisesti ’pikahuoltoa’ kitaralle, kun en asu Turussa, mutta varmaankin kesän mittaan käyn siellä? Kyseessä olisi kaikin puolin kunnossa oleva elektroakustinen jumbo, jonka haluaisin kuitenkin säädättää, ja vaihdattaa ehkä satulan ja tallan parempiin.

    Toisessa, akustisessa Ibanez AW:ssäni satulan mitat ovat mielestäni 4,95-8,43 ja n. 42,00. Haluaisin vaihtaa tähän satulan tusq:ksi. Tuntuu vain ettei tuon levyistä ( 42mm ) satulaa meinaa löytyä, ainakaan tusq:na. Tuntuvat olevan järjestään ’43 ja risat’, siis yli millin leveämpiä kuin kaula.
    Voikohan tälläisen tallan viilata sopivaan leveyteen, vai onkohan parempi vain etsiä sopiva ( 42 milliä leveä ) satula jostakin?

    P. V.

    • Jos sovitaan aika etukäteen niin voin tehdä säädöt ym. ”odottaessa”.

      Tusq-satuloissa on yleensä vähän ylimääräistä leveyttä joka viilataan pois. Oleellisempi mitta kuin satulan leveys on kielijako (e to E spacing).

      T

      • Selvä homma.

        Kiitokset pikaisesta infosta.

  35. Hei Tapani,
    Olen rakentamassa dreadnought tyyppistä kitaraa ja seuraavaksi olisi vuorossa reunalistojen liimaus. Mitä liimaa suosittelet?
    T: Harri

    • Muovilistan liimauksessa voi käyttää vaikkapa UHU-liimaa tai pikaliimaa. Puiset reunalistat liimataan esim. PVA-liimalla.

  36. Kiitokset tohtorille, kokeilenpa tuota UHU-liimaa, muovilistoihin juu.

  37. Hei Tapani!
    Kaipailisin ammattilaisen mielipidettä. Nimeltä mainitsemattomassa liikkeessä on myynnissä kaksi Gibson Les Paul Customia. Toinen on vm. 1975 ja toinen 1990. Hintaero on vain muutaman satasen luokkaa, vanhempi kalliimpi. Millaisiin asioihin näitä vertailtaessa kannattaisi kiinnittää huomiota? Sanotaan olettaen, että kitarat olisivat täsmälleen samassa kunnossa; kumpi olisi sinun mielestäsi fiksumpi hankinta?

    • No, on kai periaatteessa niin että vanhemmassa keräilyarvo on suurempi. Eli jos myyt kymmenen vuoden päästä lähes viisikymmenvuotiaan Gibsonin niin saat siitä tod. näk. selvästi enemmän kuin kolmekymmenvuotiaasta.
      En ole kyllä mikään soitinkaupan asiantuntija…

      Muuten katsoisin lähinnä nauhojen kokoa ja kuluneisuutta sekä kaulan suoruutta, eli onko nauharemontti pian käsillä.

  38. Moikka, mulla on ibanezin elektroakustinen kitara ja siinä johdot irtosi siitä osasta mihin piuha laitetaan kiinni. Voinko itse vain kolvata johdot takaisin kiinni vai onko jotain vaaroja? Olisiko jotain vinkkiä tähän hommaan, en ole koskaan kolvannut? 🙂 T.Mari

    • Ei siinä mitään vaaroja ole. Jotta saisit kunnon juotokset aikaiseksi niin kannattaisi kuitenkin vähän opiskella asiaa ensiksi. Youtube on varmaan paras paikka etsiä. Kokeile vaikka soldering- hakusanalla.

  39. Onko järkee vai ei…
    Tervehdys! Ostin T-kaupasta joskus 6v sitten LP Custom Antique 2P 90 kitaran. Vaihdoin siihen sittemmin humbukerit kun en oikeen pitäny ykskelasten soundista. Muuten olen tykästyny siihen, vaan nyt on joskus soitellessa vaivaan ajatus: Entä jos hiois mustan värin pois ja lakkais sen joko natural tai honey sävyyn. Mitä olet mieltä? Kansi tuskin kuitenkaan loimuvaahteraa lienee? Terv. Jussi.

  40. Morjensta !
    Tein oman stratocasterini (vaahteraotelauta) kaulaan nauharemontin ja hioin samalla uuden radiuksen. Seuraavaksi olisi vuorossa kaulan lakkaus mutta haluaisin kaulaan hieman tummempaa sävyä. Onko se mahdollista? Voiko sen tehdä esim. petsillä ja lakata sen jälkeen? Entä millä lakalla : polyuretaani vai nitroselluloosa? Lakkoja voi kuulemma myöskin sävyttää mutta ymmärtääkseni petsi jättää erikseen laitettettuna paremmin puun syyt näkyviin. Kiitos jo etukäteen.

  41. Terve!

    Kiillotin vanhan akustisen kitarani. Kiillotustyö onnistui ja pinta tuli peiliksi, mutta jostain syystä pintaan jäi rumia värittömiä läikkiä (ilmeisesti imeytynyttä vettä). Onko vinkkejä, jolla saisi vielä nuo läikät poistettua? Onko sinulla kokemusta Liberon Ring Remover -aineesta, joka on ilmeisesti tarkoitettu juri tuohon käyttöön? ps. Loistavat sivut!

    • Olen käyttänyt sitä, se toimii ainakin selluloosalakalla.
      Muuten tuohon kysymykseen ei pysty vastaamaan noin yleisellä tasolla, joka lakkatyypillä on omat metodinsa.

  42. Morjens,
    Uusi gibson studio pelittää muuten mutta ala E rämisee. Tallaa en haluisi nostaa liikaa kun muut kielet soi puhtaasti. Oisko sulla pk-seudulla osaavaa kolleegaa, joka voisi säätää soittimen kuntoon.

  43. Tällä kertaa potilaan nimi on Tokai Les Paul -malli. Murheena on E-kielen huono sointi. Soittimen alimmat sävelet eivät oikeastaan soi eikä kielten vaihtaminen ole parantanut asiaa. Nauhoihin kieli ei mielestäni ota. Eikä ole ainoa kitara, jossa tämän ongelman olen kohdannut. Valitettavasti nyt on kyse omastani. Onko jotakin tehtävissä?

    • En osaa näkemättä/kuulematta sanoa tuohon mitään. Eli mitä tarkoittaa ”eivät soi”? Ei ole sustainia? Painetut äänet (F, F#; ja G) soivat huonommin kuin vapaa E? Kaikki matalat äänet ovat hiljaisempia kuin muut? Perusääni katoaa nopeasti mutta yläsävelet jäävät soimaan? Äänen väri matalilla sävelillä ei miellytä?

  44. Tuon Tokain nähtäväksi, kun seuraavan kerran ilmenee kitarankorjausrahaa tililläni. Sointi on tunkkainen, yläsäveletön ja sustainia ei ole. Voisin jopa väittää, että säveltaso on painetuilla äänillä jotenkin epämääräinen.

  45. moi vaikuttaako vapaan kielen sointiin liian iso rako satulassa?
    ja miten voi korjata jos vapaalla jokin kieli ei soi kunnolla vaan tunkkasesti ja ei auta jos kieliä vaihtaa?

    • Jos satulan ura on liian leveä, se voi haitata kielen soimista.Jos korkeudessa on varaa, ura pitää viilata uusiksi, muuten vaihdettava satula.

  46. stratocastereissa yleinen ongelma/luonnollisuus on että bendaat niin menee vähä epävireeseen mutta kammella palautuu onko tähän mitää ratkaisua miten se toimisi yhtäaikaa ilman satulalukkoa? 😀

  47. moro kun virität G n ja B n niin viritätsä ne saman kuuloseks sillä 4 fret tekniikalla korvalla. katos kun g2b2 kohan ottaa niin värisee aika kivasti ja g2b3 soi hyvin mutta kun virittää vähä alemmas niin toiset taas ei kuulosta hyvältä että.. onko se semmosta kompromissia?

    • g2b2 on terssi, joka tasavireisessä järjestelmässä huojuu aina enemmän kuin kvartti g2b3 tai kvintti g2b5. Kuitenkin, jos g2b2 huojuu enemmän kuin g0b0, eli nuo kielet avoimena, niin ongelma voidaan korjata joko viilaamalla yläsatulaa (jos on liian korkea) tai kompensoimalla:
      http://www.musitec.fi/index.php?pageid=11&aid=14&lang=fi
      https://kitaratohtori.org/2011/12/03/ylasatula-ja-hienovire/

      • näinpä mutta ei taijja olla mahdollista mitenkään saada kumpiakin g2b3 ja g2b2 soimaan kunnollisesti ja siihe päälle vielä g2b1 niin ei niitä saa yht’ aikaa soimaan täydellisesti? vain jos puottaa sitä virettä sieltä vähän mutta sitten kaikki soinnutei kuulosta enää loogiselta kummin sie olet tehnyt?

  48. Moi, olen miettinyt jo pitkään että ammattisi olisi myös oma unelma-ammattini. Mistä minun pitäisi aloittaa? Miten hankkia pätevyys? Onko tuohon ihan jokin oma koulutuslinja vai oppisopimuksella?

  49. Hei, minulla on Fenderin Jazz basso, American Vintage 62 vm -2009. Kaulan kanssa on ongelma, kun rankaa kiristää, niin kaula taipuu lavan päästä alaspäin n.15 cm matkalta. Tämä siis kun kielet ovat paikalla. Irrallaan kaularanka toimii oikein. Onko tässä mitään tehtävissä? Kiitos.

    • Kaulaa ei siis saa suoraksi rautaa kiristämällä? Ongelma korjaantunee joko hiomalla nauhoja tai itse otelautaa, riippuen ongelman suuruudesta.

      • Juuri näin, kun kiristää rautaa niin kaulan pää vain kääntyy alaspäin eli kaulan pää vain säätyy, ja tämä vain kun kielt paikalla.

  50. nyt on hätä. niin kimein e niin vaihtaa kielen niin 1pv niin se soi taas tunkkasesti ja aina sama ja ku nostaa urasta pois niin soi puhtaasti eli siihe satulan vierelle? missä vika mitä tehtävissä?

  51. moro tapsa mulla sähisee vähän joka paikasta kitara mutta jos on NS herkkä tatsi niin ei sen kummemmin mutta ku vähäki innostuu niin tekee (fender strato)
    ja kimein (e) soi tunkkasesti mutta kun nostaa urasta poijjes niin se soi taas puhtaasi mitä tehtävissä ja onko satulassa vikaa?

  52. oletko koskaan kuullu että olisi single coil mikkejä hiottu samalle korkeudelle niitä magneetteja? toimiiko mikit enää sen jälkee normaalisti? kärsiikö soundi?

  53. en suosittele hiomaan.

  54. eadgbe kun viritetään g:ee mittarin mukaan vihreelle tai ylipäätänsä (vireeseen) niin miksi kaikki ( d5g5 d7g7 d2g2 huojuu mutta kun laskee vähän sitä g:n virettä niin ei mutta sitten toiset asiat taas ei ole hyvin kuuluuko tuo huojunta asiaan hyvänä esimerkkinä myös A5 aukinaisena. kiitos

  55. Tervehdys!

    Martinini kanssa olen viime aikoina taistellut ongelmasta, jota ei aiemmin ole tullut vastaan (tai en ole ainakaan kiinnittänyt siihen huomiota, jos on). Eli, vaikka viritän täydelliseen EADGHE -vireeseen (apunani kromaattinen viritin), niin esim. G-sointu kuulostaa epävireiseltä. Ylin E soi vireisesti vapaana, mutta 3.nauhalta se ei kuulosta olevan vireessä laisinkaan. Voinko tehdä tälle asialle jotain itse? Kielisettini on 10-46.

    Matalilla vireillä soittaessani (avoin C jne.) sama ongelma toistuu ja korostuu: varsinkin capon kanssa alempaa kaulalta soitettaessa ei ylin eikä toiseksi ylinkään kieli kuulosta olevan vireessä laisinkaan. Ohuempien kielien kohdalla tätä ongelmaa ei ole, tai ainakaan minun korvani ei sitä erota. Toivottavasti Marttini ei ole vielä ihan menetetty tapaus…

    • Ensiksikin, kannattaa vaihtaa paksumpiin kieliin. Mitä paksummat kielet, sitä vähemmän vireongelmia. Varsinkin jos virität 10-kielisatsin normaalia matalampaan vireeseen niin varmasti on pielessä.
      jos paksumpienkin kielten kanssa on vielä ongelmia niin kannattaa viedä soitin asiantuntevaan soitinhuoltoon.

  56. Hei! Ensiksi kiitos mahtavasta blogista. Löysin uuden motivaation viimeistellä kuusi vuotta sitten aloitettu kitaranrakennusprojektini. Kysymykseni koskee yksityiskohtaisen kuvioiden luomista.

    Oletetaan, että kitarallani on nimi, vaikkapa Kyösti-Petteri, jonka haluan runkoon etupuolelle. Millaisia keinoja olisi saada teksti hienosti näkymään? Ensimmäisenä itselleni tulee mieleen maalata sapluunalla se ennen lakkausvaihetta. Mutta entäpä jos kuvioon haluaa syvyyttä tai kolmiulotteisuutta? Kuten vaikkapa miten autoissa on takana mallimerkinnät, tai sitten jotkin hienot kaiverretut ornamentit? Itse en uskaltaisi dremelillä vapaalla kädellä pilata leppäbodyani? Kiitos ja innolla odotan uusia postauksia!

    • Esim. joku laserleikkausfirma voisi tehdä tekstin vaikkapa ohuesta metallista, taikka sitten leikata suoraan puuhun.

  57. Moi,

    Ostin tässä keväällä n. 15-20 vuotta vanhan klassisen kitaran (Alhambra 2C). Kokopuinen punaseetrikansi ilmeisesti ikääntyessään kuivunut ja halennut. Korjasin halkeaman asentamalla ensin kannen alle kolme ohueksi hiottua tukipalaa (punaseetriä) ja sitten täytin halkeaman pikaliiman ja punaseetrijauhon sekoituksella. Lopuksi kiillotus. Lopputulos oikein hyvä ja sileä (tosin punaseetrijauheen värisävy osittautui selvästi tummemmaksi kuin kansi muuten, muttei haittaa, kun korjaus siisti muuten). Ja sitten kysymyksiin koskien korjatun kohdan lakkapinnan siistimistä korjauksen hionta ym. jäljistä:

    1. Voinko laittaa lakkaa vanhan lakan päälle vai onko lakkaus hiottava ensin kokonaan pois? (Vanha lakkaus ei ole puuhun asti hiottu, joten pelkkä kiillotuskin ehkä riittäisi)
    2. Voiko lakkauksen korjata vain korjatun halkeaman kohdalta vai onko koko kansi lakattava kerralla?
    3. Voiko alkuperäistä lakkausta korjata toisentyyppisellä lakalla? Eli mikäli kansi on lakattu jollakin selluloosalakalla, voiko korjauksessa käyttää sellakkaa (tai toisin päin?)? (Sellakalla lakatun pinnan kai pitäisi paljastua siitä, että esim. spriillä kostettuun rättiin irtoaa lakka pintaa hierottaessa?)

    Ja pari tarkennuksta vielä. Eli tarkoituksenani ei ole uutta vastaava lopputulos, vaan korjattu viilto saa toki näkyä. Lähinnä tahtoisin korjauksessa hiotun kohdan olevan lakkaukseltaan mahdollisimman samanoloinen muuhun kannen värisävyyn ja lakkaukseen verrattuna (iän merkithän sinänsä vain lisäävät charmia… :).

    Ja lopuksi, kiitokset mainiosta blogilla ja vieläpä suomeksi!

    t. Pekka Espoosta

    • Alhambra on todennäköisesti lakattu polyesterilakalla. Jotta uusi lakka tarttuisi siihen, on pinta himmennettävä kevyesti esim. vesihiomapaperilla nro 1200.
      voit toki lakata vain osittain, tällöin kahden lakan rajapinta jää hieman näkyviin.

  58. Kiitokset vastauksestasi. Voi olla, että yritän ensin pärjätä pelkällä vanhan lakkapohjan vahauksella ja kiillotuksella. Olen itse asiassa jo käyttänyt kevyesti hiovaa autopuhdistusvahaa (http://www.motonet.fi/fi/tuote/602959/Turtle-Professional-Results-Polish-300ml) ja tulos varsin hyvä mielestäni. Ehkä joku kiillotusvaha vielä voisi parantaa lopputulosta?

    Jos kuitenkin korjauskohdan ”laikukkuus” häiritsee siinä määrin, että päädyn lakkauksen korjaamiseen, niin vielä muutama kysymys:

    1. Vaatiiko vahatun ja kiillotetun pinnan uudelleenlakkaus enemmän hiomista, kuin pelkkä vanha lakkapinta?
    2. Mitä (väritöntä) polyesterilakkaa suosittelisit?
    3. Montako lakkakerrosta ja hiotaanko välillä?

    t. Pekka

  59. Aina ennen lakkausta on pinnasta saatava kaikki mahdollinen vaha yms. pois esim. spriin kanssa pyyhkimällä. Jos pinta on täysin kiiltävä, on tarttuvuuden kannalta edullista himmentää pinta kevyesti.
    Polyesterilakka on ns. teollisuuslakka, sitä ei myydä kuluttajille.
    Esim. akryylilakka voisi toimia. Lakkakerrosten määristä ja välihionnoista ei pysty antamaan mitään yleisiä ohjeita, ne ovat aina tapauskohtaisia.

  60. Hei! Kiitokset hienosta kitarablogista! Täältä olen saanut monia hienoja hetkiä katsellessani töitäsi.

    Olisi nyt kuitenkin pienimuotoinen kysymys.
    Omistan les paul (ei gibson), jossa on natural vaahterakansi ja tietääkseni polylakka. Haluaisin saada siihen hieman loimukuviota enemmän esiin ja ajattelinkin että petsaisin sen uudestaan itse ja veisin automaalarille lakattavaksi.

    Onko:
    1. Pakko vetää kaikki lakat pois pinnasta ja sitten vasta uusi petsi pintaan.
    2. Jättää hieman lakkapintaa, jolloin pohjalakkausta ei tarvisisi tehdä. Hieman mietityttää tosin se että kuinka loimut tulevat esille, kun lakkaa on pohjalla. Kaikki kuitenkin suosittelee että lakkaa pitäisi olla pohjalla, koska jos joskus haluaakin väriä vaihtaa, ei petsi ole syissä kiinni, ettei tarvitse montaa mm ottaa hiomalla pois itse puupinnasta.

    Olen nähnyt useamman videon, jossa loimukuosia tehdään, että siinä ei ole sen erityisempää ongelmaa. Aika straightforward työvaihe, jossa ei nyt hirveästi voi erehtyä. Ainut vain että yhtäkään videoa ei ole silmiini osunut, jossa tehtäisiin ns, uudelleen petsaus.

    Sävyksi ajattelin hieman mustaa loimukuvion esille saamiseksi ja sitten pääsävy jollain muulla.

    Kovatöinen homma, mutta olen valmis, koska kuitenkin automaalari tekee lakkauksen.

    • Puussa olevaa loimukuviota voidaan korostaa imeyttämällä siihen väriä jolloin päätysyy imee enemmän väriä ja tummuu.Jos puun pinnalla on lakkaa niin tällaista imeytymistä ei voi tapahtua.Eli kaikki lakka on hiottava pois. Puun petsauksen jälkeen ruiskutetaan pohja- ja pintalakat.
      Kannattaa testata värjäystä johonkin toiseen puukappaleeseen, esim koivuun jos vaahteraa ei ole käytössä sillä kun väri kerran on puuhun imeytynyt niin sitä ei enää saa kokonaan pois.

  61. Hei kitaratohtori!
    Minulla on b.c rich virgin1 ja ajattelin jos voisin hioa siitä kulmat pois ammattilaitteilla. Rupesi vaan mietityttämään että vaikuttaako rungon mukkaaminen kitaran sointiin ja jos vaikuttaa niin kuinka paljon?

  62. Minulla on vanha akustinen kitara jossa on tukipuut sisältä halkeillu ja irronnut melkein kaikki. Kansi on vääntynyt tallan ja reiän väliltä ulospäin kielten voimasta, onko korjattavissa viel. Muuten kitarasta tykkään todella paljon vaikken tiiä ees merkkiä. Joskus kansi ja takakansi ollut halki saumoistaan kun kitaraa hakatta lattiiaan vissiin, otin ja liimasin ne takaisin sekä patapadalla putsasin ja vahasin kitaran. Jonkun verran joustaa kun painaa kantta sekä kitara vouvaa silloin, jostain kohti myös rämisee johtuen luultavasti tosta kannen vääntyneisyydestä.

  63. N. 30-40v. Vanha Eko Ranger 6-k. , jossa kansi haljennut muutamasta paikasta ja alatalla(kieltenpidin) rakoilee takaa niin että lienee luultavaa sen kohta irtoavan….Kannattaisiko vaihtaa kokonaan, tässähän on se korkeussäädettävä talla (jolla nyt ei oikein tee paljoakaan). Kitara on soinniltaan miellyttävä ja käsittääkseni jopa esim nykyisiä alkupään Martin’eja parempi, siispä kuntoon pitäisi saada, kannattaako itse alkaa ja jos niin mitä ottaisit itse huomioon?

    • Yleensähän se talla vanhoissa Ekoissa on kiinni liiman lisäksi isoilla POP-niiteillä jotka kyllä pitää tallan paikoillaan vaikka se takaa irvistääkin.
      Eli ei välttämättä ole pakko tehdä mitään. Mutta jos haluat kitaran siistiin kuntoon niin kannattaa viedä se asiansa osaavalla kitarasepälle!

  64. Morjes mitä täytyisi tehdä mulla on yamaha apx 500 3 mustan värinen kitara ja tota käviks yks päivä sellanen kömmähdys että puhelin tipahti päälle ja tuli muutama jälki ja näkyy ärsyttävästi miten saisin pois ne kitara on kiiltävän musta

  65. Ja miten voisin peittää ne piiloon tulisko kauhee kalliiksi jos vien jonnekkin paikkaan

  66. morjens, mikä olisi paras vetosahan terän paksuudeksi. eli kyse on sähkökitaran nauhoittamisesta.

  67. Moi Tapsa,
    Mikä mahtaa vaivata minun Fender Stratocasteria?

    Vaikka volyymit on täysillä, niin kitaran ääni on heikko/häilyväinen ja kovin säröinen, ja se vielä minuutin kuluessa häipyy kokonaan pois kuin vahvistimesta sulkisi virran pois asteittain.

    Olen kokeillut eri kaapeleita ja eri vahvistimia. Potikat eivät rahise ja liittimet ovat kunnossa.

    Tuleeko mieleen mistä voisi olla kyse?

    • Moikka vielä,

      Ongelma ratkesi!
      Kyseessä on Clapton Stratocaster, ja kitaran sisällä ollut 9 voltin nappiparisto oli aivan tyhjä. Uuden pariston myötä kitara soi taas kauniisti.

  68. Hei ! Olen ostanut vuonna 2010-2011 Levin merkkisen akustisen kitaran kirpputorilta. Kitarassa on numerosarja 320169 oisko mallinumero tms 25. Minkähän ikäinen tämä kitara voisi olla ja minkä arvoinen ?

  69. Tiedustelen mikä on oikea kiraran maalaus järjestys ? Kunnioitan perinteitä ja vintage henkeä ja en ole saannut kunnolista selvitystä mikä on paras maalaus järjestys ! Etenkin kiistaa herättää pohjalakkaus vai pohja maali ! Olen ymmärtännyt että pohja lakkauksella suljetaan puun eläminen ja vasta tämän jälkeen aloitetaan maalaminen tai sunburstin tekeminen !

    Haluaisin ammattilaisen näkemyksen asiaan ! Vai onko sillä mitään merkitystä miten suorittaa maalauksen !

  70. Tervehdys Tohtori!

    Minulla on Washburn Hawk sähkökitara vuosimallia -79/-80, jossa on reippaan käytön jälkiä. Naarmujen ja pienten kolojen lisäksi lakkapinta on kulunut paikoitellen puuhun asti. Lisäksi pohjaan on maalattu sapluunalla kuvio. Millä poseduurilla tuohon kitaraan saisi kohtuullisen siistin pinnan ilman vanhan pinnan pois ottamista (vai saako?). Kokeilun perusteella sapluunakuvion maalin saisi pois ’ajan kanssa’ varovasti kaapimalla, mutta onko joku helpompi ja nopeampi konsti?

    Nämä kuva kertonevat paremmin lakkapinnan kunnon:
    https://plus.google.com/photos/115888654128347472367/albums/6170292148952249681?authkey=CODEyfbI9f_3Bg

    Puutavara on tiettävästi tällaista:
    Body Wood(s): ash, ash top, also ash top layer on headstock
    Neck Wood: 3 piece, maple-rosewood-maple

    Jukka

    • Tuon pohjan maalatun kuvion saa varmaankin pois maalinpoistoaineella. Maalinpoistoaine ei todennäköisesti vaikuta kitaran polyesterilakkapintaan.
      Muita lakkapinnan kolhuja voi yrittää paikkailla esim. kynsilakalla tai pikaliimalla.

  71. Tervehdys!

    Olen käyttänyt Stratocasterissani 10-46 kieliä, ja ajattelin siirtyä raskaampaan settiin vaihtamalla ne 12-52:n paksuisiksi. Olen saanut kuulla vaihtelevia mielipiteitä tarvittavista säädöistä kitaraan kasvavan jännitteen vuoksi, joten kysynkin mielipidettäsi voiko tämä muutos aiheuttaa vahinkoa jos kitaraa ei säädä oikein heti kielien vaihtamisesta lähtien?

    Mitä pitäisi siis ottaa huomioon operaatiossa, vai onko turvallista tehdä säätöjä vasta niiden tarpeen ilmetessä soitossa (esim. truss rodia ja tallaa kiristämällä)?

    • Olen aika varma, että kaularautaa täytyy kiristää. Eli kiristäisin heti vaikka 1/4 kierroksen, sitten uudet kielet paikoilleen ja sitten säädetään lisää. Todennäköisesti myös yläsatulan urat ovat liian ahtaat 12-kielille, eli niitä pitäisi viilata.

  72. Hei!

    Taylor GS Minin kielet ovat nousseet huomattavasti lyhyen ajan sisällä ja kannessa on hieman kuperuutta havaittavissa; kovin epäilen kitaran olevan ”märkä”. Onko adsorbenttipussikuuri turhaa, onnistuuko tämä ”dehydrointi” vain ammattimiehellä vai ovatko enää toimenpiteet tallalle pelastuksena?

    • Suomen olot eivät ole kitaralle liian kosteita muulloin kuin ehkä loppukesästä satunnaisesti. Onko kaula suora?

      • Kiitos vastauksesta. Kaula on nätti ja suora. Myös talla on jämptisti paikoillaan, ei edes paperi mene alle. Muutin maaseudulle juuri elo-syyskuun vaihteessa ja onhan tämä kämppä kosteampi.

        Kannessa on kaarevuutta vain tallan ja perän välillä. Ei ”koloja” tms., vaan vain perin symmetrinen pullistumista. Pieni radiushan kansissakin on, mutten nyt kuollaksenikaan muista että oliko vielä muutama viikko sitten. Käsikohmelolla myös rimoitus tuntui olevan kunnossa.

  73. Varmaankin alasatulaa pitäisi sitten madaltaa.

  74. moi.tilasin käytetyn ltd 50 viperin ja huomasin mustassa lakkapinnassa otelaudan kiinnityskohdassa 3cm halkeaman toiselta puolen ehjä.kannattaako huolestua.e-kieli rämisee jos oikein säädetty,tallasta olen säätänyt niin ylös kuin saa,silti rämisee nauhoihin 10 kielet

  75. pintakäsittely kysymys:
    Gibson Les Paul, jossa virityskoneiston vaihdon jäljeen lakka on irronnut maalipinnasta virityskoneiston tappien ympäriltä lavan etupuolelta, muodostaen kellertävät läikät. lakka siis vielä päällä ”kalvona” mutta irti maalipinnasta. pystyykö tuon ”liimaamaan” takaisin esim. jollain nestemäisellä lakalla tai liimalla? Onko tullut vastaan koskaan em. ilmiötä?

  76. Terve,
    minulla on Ipanez AW 200CE.Loistava kitara muuten, mutta jokin suojaus on vialla, koska siinä on pieni humina joka häiritsee melkoisesti äänitettäessä jne.
    Paikallinen kaveri teki jonkin vippaskonstin jolloin humina häipyi mutta jonkin ajan kuluttua palasi takaisin.
    Etuvahvistin on tyyppiä ”Fishman Prefin Plus”.
    Mitä voisi asialle tehdä ?

  77. Tiedän tästä lähin minne vien soittimeni laitettavaksi. Hienoa ja mukavaa palvelua, oli mukava asioida hienojen antiikkisoittimien ympäröimänä. Jäi kiva fiilis käynnistä, kiitos!

  78. Moro! Haluaisin vaihtaa jazz bassoni aktiivi mikit, passiivi mikeiksi. Onko vaikea projekti ja mitä kannattaa ottaa huomioon jos itse meinaan työn hoitaa? Entä paljon maksaa liikkessä vaihto noin about jos mikit on itse jo ostettu?

    • Ei siinä muuta ole kuin että potentiometrit pitää olla 250 kOhmia. Jos alkuperäiset ei tällaisia ole niin sitten ne pitää myös vaihtaa.

      Muista liikkeistä en osaa sanoa mutta minulla maksaa 75 – 95€

  79. Tämän sivuston kuvista päätellen on kyseessä TODELLINEN AMMATTILAINEN — melkein taikuri 🙂 !!! Korjaustoimia ja kuvia on erittäin mukavaa ja mielenkiintoista katsella !! Huipputyötä !!

  80. Moi

    Sain hyväkuntoisen vanhan Landola FL-20 Victoria kitaran. Laitoin siihen nylon kielet koska talla ja lapa ovat kuin nylonkielisessä. Jäin kuitenkin miettimään että voisiko se olla kuitenkin alunperin teräskielille tehty koska kaula on satulan kohdalta 45mm leveä ja lavassa virityskoneiston tapit on 6mm halkaisijaltaan ja metallia. Kaularautaa ei ole.

    • Yläsatulan uristakin yleensä näkyy kummat kielet kitarassa on ollut. Landola on tehnyt tuollaisia vähän epämääräisiä kitaroita joista on vaikea sanoa mille kielille ne on tarkoitettu. Mutta aivan hyvin voit kokeilla siihen ohuehkoja teräskieliä. Silk&steel tai ns. low-tension – kielet voisi toimia.

  81. Sopiiko Metallikielisessä Fender Malibussa olla Silk and Steel kielet, jos sopii voitko suositella jotain?

    • Ei mikään estä laittamasta siihen silk&steel-kieliä. Soundi on vaan erilainen. Itse olen käyttänyt Martinin kieliä, mutta varmaan mikä tahansa käy.

  82. Kiva blogi, nostan hattua osaajalle!

    • Moi. Ostin 80-luvulla Landolan teräskielisen kitaran joka on nyt kolmenkympin iässä alkanut kränäämään jo aika pahasti. Perushuolto ja täydellinen tuunaus ei varmaankaan olisi pahitteeksi. Miten se teillä onnistuisi? Kapine on Frankfurtissa.

      • Hei, uskoisin että hyvin onnistuisi🙂. Kitara pitäisi kyllä saada Turkuun, kaukoparannus on vielä vähän hakusessa…

      • Terve.
        Kuulostaa mielenkiintoiselta. Kyllä transportoitiin varmaan nykypäivänä onnistuu. Jos voisin vaikka lähettää muutamia kuvia jotta saisi jonkinnäköisen idean mitä pitäisi tehdä ja kustannusarvioita varten. Minne näitä vois lähettää?

      • Tapani.karna@gmail.com

  83. Moi! Mikä aiheuttaa huojunta Floyd Rosella varustetussa kitarassa, etenkin 12. nauhan yläpuolella? Onko sinulla kokemusta tällaisesta?

    • Aika vaikea sanoa näkemättä ja kuulematta. yleensä huojuntaa 12. nauhan yläpuolella aiheuttaa liian ylhäällä olevat mikrofonit.

  84. Moikka!

    Onnistuin ikäväkseni vetämään mikinvaihdossa pari ruuvinreikää rikki. Ruuvi pysyy kyllä kiinni, mutta ei ota loppuun asti vaan jää ”pyörimään”. Mikä olisi paras tapa korjata nuo reiät? Hammastikku lienee helpoin ja yksinkertaisin tapa tehdä itse, mutta onko jotain parempiakin keinoja?

    • Liimaa reikään ja tikku perään. Kun liima on kuivaa, katkaistaan ylimääräinen pois. Piikillä uusi alkureikä johon sitten voi ruuvata

  85. Ostin juuri Landola 22 mallin. Valitettavasti talla on kokonaan kateissa. Mistäköhän siihen löytäisi tallan? Ja mihin kohtaan talla asennettaan (siinä näkyy häilyvät jäljet alkuperäisestä tallasta) ja tuleeko se aivan suoraan vai kuinka? Olisin hyvin kiitollinen vinkeistä.

  86. mulla on landolan kitara tai panjo ois mukava tietää onko tällä mitään arvoo merkki on westerlund 30554 on numero kaulassa

  87. Bolt neck kaula revennyt irti rungosta ruuveineen. Mitenköhän nuo reiät fiksuin täyttää ja laittaa uusi kaula? Puutappeja? epoksia? Saisi porattu ensin hieman reikiä niin että ovat alaspäin leveneviä ja täyttää epoksilla? Tai tehdä karheita puutappeja porata reikä ja liimata pvac liimalla, epoksilla vai uretaaniliimalla? Vehkeitä on tarkkaakin työhön ja puutyökokemusta.

  88. Pystytkö säätämään uuden nylonkielisen akustiseni hienovireen. Nyt paksuin kieli on melkein kohdillaan 12 nauhalta (vähän alle). Mutta muut ovat paljon pielessä. Eli kitarassa on kiinni jotkin kielet ja talla aika korkealla. Selkeästi tallaa pitää liikuttaa oikeaan suuntaan jonkin verran. Kielet voi vaihtaa vähän löysempiin ja laadukkaisiin. Kitara on ovation merkkinen. Lomani alkaa kohta ja tarvitsen sitä projektiin.

  89. Hei Tapani
    Ostin uuden jem jr mallisen ibanezin ja olen huomannut, että siinä on helvetin huono ääni. Yläkielet kuulostavat vapainakin siltä että osuisivat johonkin. Kuuluu sellainen hienoinen säröytyminen ylä-äänissä. Satula on lukittuva ja aivan liian korkea, talla on lisenssifloikka, aivan halvinta mallia. Mistäköhän särinä kuuluu? Voiko satula aiheuttaa sen jotenkin?

    • Joo, lukkosatula voi myös aiheuttaa resonanssia vapailla kielillä. Suosittelen viemään JEMin johonkin asiantuntevaan huoltoon, siellä tuollaiset särinät saadaan pois. Huom. siis asiantuntevaan…

  90. Hei. Etsin Hagström / Futurama delux III vm. 1963 sähkökitaraan volume potikan nuppia. Sitä osaa siis josta volaa säädetään. Olisko sulla varaosalaatikossa ?

  91. Moi! Miten saisi parhaiten UTI-basson pähkinäpuun käsiteltyä siten, ettei se tunnu tahmealta. Yritin Scherell’s Schaftol puunhoitoöljyllä ja nyt pinta tuntuu tahmaiselta vaikka kuinka kiillotan?

  92. Moi! Kysessä on Utria Valkaman rakentama UTI-basso, jossa on irroitettavat ja liikuteltavat mikit ja tallapuolelle lavan sijaan asennettu virityskoneisto. http://kirjastolinkit.ouka.fi/kaleva/huhti17/utria.htm

  93. Pitäisi tietää enemmän jotta voisi vastata. Onko lakattu vai ei?
    Voitko lähettää kuvan sähköpostilla?

  94. Moi! Tiedustelen Bernhard Lindfors kitaran arvosta ja onko niissä ollut mikki ja plugi? Minun versiossa on. -52 vuosimalli. Hyvin vähän tietoa löytyy tästä kitarasta.

    • Hei, arvosta on vaikea sanoa mitään, mutta hyvin tehtyjä kitaroita ovat olleet kaikki jotka olen nähnyt. En ole nähnyt mikrofoneja noissa, olisiko jälkiasennus? Lindfors ilmeisesti myi soittimiaan myös Ruotsiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: