yläsatula ja hienovire

Tässä  12-kielisessä Takaminessa oli vireongelmia ensimmäisillä nauhoilla, erityisesti h-kielen kolmannella nauhalla oleva  D oli kiusallisen ylävireinen. Kitaran nauhat oli jo vaihdettu aikaisemmin, joten kuluneet nauhat eivät olleet syynä.

Koska sekä aikataulu että budjetti olivat kireät, päädyttiin tekemään lisäpala  satulan etureunaan H-kielen kohdalle.  Nyt kieli on vireessä koko matkaltaan yhden sentin tarkkuudella.

Vastaavanlainen lisäpala voidaan tehdä myös nylonkielisen kitaraan sekä sähkökitaraan. Tällöon se tehdään  G-kielen kohdalle.

Tässä Furch-teräskielisessä akustisessa kitarassa oli toisensuuntainen ongelma. Kitara oli viritysmittarin mukaan täysin vireessä 12:lla nauhalla, silti soitinta ei saanut kunnolla vireeseen. Kun mitattiin yläsatulan ja ensimmäisen nauhan välinen etäisyys, huomattiin, että se oli 1,2 mm lyhyempi kuin laskennallinen etäisyys. Laskennallinen etäisyys yläsatulan etureunasta ensimmäisen nauhan keskikohtaan saadaan jakamalla soittimen  mensuuri  luvulla 17,817.

Yläsatulaa usein siirretään vireen parantamiseksi. Sopiva määrä teräskielisellä kitaralla on 0,5 mm. Tähän kitaraan tehtaalla tehty 1,2 mm siirto oli liikaa, erityisesti D – ja G-kielet olivat alavireisiä nauhoilla 1-7. Tässäkään tapauksessa ei tehty kokonaan uutta satulaa, vaan satulan etureunasta  uran kohdalta  viilattiin materiaalia pois jotta saatiin kieli vireeseen.

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 03.12.2011.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: