Gibson LP kaularauta

Tämä uudehko Gibson Les Paul oli kärsinyt kaulaongelmista, kaula oli liikaa notkolla eikä rauta meinannut jaksaa suoristaa sitä. Kaularautaa oli yritetty kiristää käytten reilusti liikaa voimaa, sekä jotain sopimatonta työkalua. Raudan pää oli vääntynyt sivulle, ympärillä olevaa puuta oli tuhoutunut ja mutteri myös mennyt pyöreäksi.
Kaula oli myös haljennut toiselta puolelta. Lopullinen diagnoosi oli ollut: rauta on poikki, ei voi korjata.
Todellisuudessa Les Paulin kaularautaa on erittäin vaikea saada kiristämällä poikki. Kaula on mahonkia, joka on melko pehmeää. Jos rautaa kiristää liikaa niin puu painuu kasaan raudan molemmissa päissä. Rauta liikkuu ulospäin ja lavan päässä oleva vastakappale painuu puun sisään. Tässäkin tapauksessa rauta oli ehjä, vääntynyt tosin. Korjaus aloitettiin poistamalla lapaviilusta pala jotta päästiin näkemään syvemmälle. Rauta taivutettiin takaisin suoraksi.
Vanha mutteri sekä ylimääräiset prikat poistettiin, vioittunut puu korvattiin kovalla vaahteralla, uusi mutteri asennettiin.
Kaula oli luonnostaan tosi paljon notkolla, siksi pahin mutka oikaistiin lämmittämällä otelautaa ja puristamalla kaula suoraksi. Lopullinen suoristus tehtiin otelautaa hiomalla. Seitsemän viimeistä nauhaa poistettiin. otelauta hiottiin suoraksi säästäen reunalistan nipukat.
Irrotetut nauhat asennettiin takaisin, kaikki nauhat hiottiin ja kiillotettiin.
Lapaviilun pala liimattiin takaisin ja pinta viimeisteltiin.
Kaula on nyt suora, raudassa on reilusti säätövaraa. Sit ei muuta ku soittamaan.

~ Kirjoittanut mrtapsa : 15.06.2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: