Ruotsalainen luuttu v. 1791

Mathias Petter Kraft oli kuningas Kustaa III:n hovisoitinrakentaja. Hän suunnitteli ja kehitti tämän soittimen jota nykyään kutsutaan ruotsalaiseksi luutuksi. Pohjasetelin vuosiluvusta on hieman vaikea saada selvää, mutta sarjanumeron, 418, perusteella soitin on vuodelta 1791.
Soittimen pohja oli säilytyksen aikana halkeillut…
…kuten myös kansi.
Koska pohjaa oli jo aikaisemminkin korjailtu oli parasta irrottaa koko pohja, jotta halkeaman reunat saatiin paremmin kohdakkain. Tummemmat puusuikaleet ovat aikaisemman korjauksen jäljiltä, josta siitäkin on ilmeisesti aikaa yli 100 vuotta.
Pohjan rimat olivat myös kaikki irti päistään, ne liimattiin kiinni luuliimalla.
Soittimen kansi sisältäpäin katsottuna.
Soitinta on jossain vaiiheessa modifioitu, kyljessä on alunperin ollut kiinni kaulan tukitanko joka on poistettu. Vanha kiinnityskohta on vielä näkyvissä.
Sama kohta sisältäpäin.
Soittimessa alunperin olleet puiset viritystapit on vaihdettu metalliseksi virityskoneistoksi, samalla kielten määrä on muutettu kahdeksasta kuuteen.
Uusi koneisto luisine nuppeineen on todennäköisesti 1800-luvun loppupuolelta tai 1900-luvun alkupuolelta.
Valmis soitin. Kuusi kieltä kuten kitarassa sekä neljä vapaasti soivaa bassokieltä.
Vanhojen soitinten korjauksessa on tärkeää että muutetaan soitinta mahdollisimman vähän. Käytetään ajanmukaisia liimoja ja lakkoja, niin että soittimeen myöhemmin tehtävät korjaukset onnistuvat mahdollisimman helposti. Ei siis epoksia eikä nykyaikaisia lakkoja. Pohja oli lakattu spriilakalla, niinpä sitä käytettiin myös korjauksessa.
Tunnetuin ruotalaisen luutun soittaja lienee ollut Evert Taube. Hänen ansiostaan varmaankin Ruotsissa tämäntyyppiset soittimet ovat edelleenkin käytössä. Niitä myös rakennetaan edelleen. Tässä linkki ruotsalaisen soitinrakentaja Heikki Rousun sivuille: http://www.gitarrmakare.se/instrument/andra-instrument/

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 05.02.2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: