Munkers M-478

033

Tämä nylonkielinen Landola-Munkers 1950-luvulta kaipasi vähän isompaa huoltoa.

lokakuu 2014 015

Liimasaumoja oli irti niin paljon että pohja piti irrottaa. Tässä kuvassa näkyy kannen  viuhkarimoitus. Useimmissa tuon aikakauden suomalaisissa kitaroissa käytettiin poikittaista tikapuurimoitusta. Keskellä näkyvä rakennelma on tallan liimauksessa käytettyjen kohdistustappien tukemista varten.

035

Valmis kitara. Halkeamat korjattu, kaula ja talla liimattu uudestaan.

~ Kirjoittanut mrtapsa : 16.11.2014.

9 vastausta to “Munkers M-478”

 1. Minulla tuollainen, mutta teräskielisenä eli 478 on malli. Sarjanumero 16120. Kansi pettänyt ja kielet nousseet. Ei ehkä ole järkevää alkaa korjaamaan, mutta tunnearvo korkea.

 2. Todennäköisesti sen joskus teenkin. Mikähän tuollaisen operaation hinta voisi olla noin suunnilleen?

 3. Näkemättä tietysti vaikea sanoa, mutta 200€ ylöspäin varmaankin

 4. Löysin vanhan keskustelun Munkersista. Käsiini päätyi eilen 478. Siihen oli laitettu teräskielet, mutta jäljistä päätellen nailonkielet on se alkuperäinen systeemi. Eikös? Kannessa pari halkeamaa, toista on yritetty paikata. Varsi irvistää kopan juuresta hiukan, eli kielet nousevat ylös. Tuon kai saa kohtuu vaivalla liimattua takaisin kiinni – tai uskaltaneeko laittaa myös ruuvin sisäkautta.

  • Kaulan liimaaminen ei välttämättä ole mikään ihan yksinkertainen juttu, suosittelisin käyttämään asiantuntevaa soitinrakentajaa.
   Jos päätät kuitenkin yrittää itse niin älä käytä epoksia! ja kyllä ruuvin voi laittaa.

   • Hei, kiitos nopeasta vastauksesta. Totta, haasteellisin urakkani viime syksynä oli selälleen kaatuneen kontrabalalaikan rungostaan irronnut varsi. Titebondia olen käyttänyt (ei mainos), paremmasta en ole vinkkiä saanut. Mutta tuleeko ko. kitaraan suhtautua harvinaisuutena ja tehdä homma pieteetillä vai säästää aikaa ja vaivaa? Nuorena melkein tuhosin Gretsch Duo Jetin, siksi olen hitusen varpasillaan. S/N on 12690, ei vissiin ihan harvinaisuus 50-luvun alulta…

 5. Titebond toimii. Mutta jotta pystyt liimaamaan niin ensiksi pitää saada kaula irti että saa liimaa liitokseen. Ja se pitää liimata oikeaan kulmaan. Eipä nuo nyt mitään erityisiä harvinaisuuksia ole, eli ei varmasti koskaan tuhansia euroja tule maksamaan.

  • Jep, irrottamisessa se haaste juuri on. Mutta pikkuhiljaa… kiirehtiminen ei siinä hommassa kannata. Ja lämmittämisen kanssa varovasti. Otelauta lienee aika piukasti kiinni. On näitä vuoden -52 jälkeen tehty varmaan iso liuta, eli ei tarvinne hommaa ottaa ihan pieteetillä. Kiitos vinkeistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: