Mikrofoni akustiseen kitaraan

Kolme yleisintä tapaa vahvistaa akustisen kitaran ääntä ovat ääniaukkomikrofoni, tarralla kanteen kiinni tulevat kontaktimikrofonit sekä tallaan alasatulan alle asennettavat mikrofonit. Tallamikrofonien kaksi perustyyppiä ovat piezo- ja kalvomikrofonit. Kalvomikrofoni, B-Band, on suomalainen keksintö. Kuvassa on B-Bandin perusmalli, mikrofoniliuska UST, putkijakin sisällä oleva etuaste, paristopidike ja äänenvoimakkuuuden säätöpotentiometri.

Jotta mikrofoni toimisi kunnolla pitää satulan uran olla ehdottoman suora. Tässä uran pohja suoristetaan jyrsimellä pleksistä valmistettua ohjuria apuna käyttäen.

Valmis ura. Jos ura on varmasti suora niin tämän vaiheen voi jättää pois.

Mikrofoniliuskan läpivientiä varten porataan aukko tallan uran päähän.

Jakkia varten porataan reikä kitaran perään 12 mm poralla.

9V paristo voidaan asentaa kitaran sisälle, tai kuten tässä kitaran kylkeen tulevaan paristokoteloon.

Valmis aukko paristokoteloa varten.

Paristokotelo ja jakki paikoilleen asennettuna.

Mikrofoniliuska satulan urassa.

Alasatulan pohja oikaistaan hiomaklossin avulla.

B-Bandiä käytettäessä tulee alasatulan olla tiukka urassaan (toisin kuin piezomikrofonilla joka ei toimi jos satula on liian tiukka). Tässä satulan reunaan on liimattu paperi jotta saadaan sopiva tiukkuus.

Lopuksi kaikki irtonaiset johdot kiinnitetään kitaran sisälle tarrakoukuilla tai vastaavilla.

B-bandin etuasteissa on ollut paljon vikoja viime vuosina, toisaalta takuu toimii hienosti. B-bandin kanssa joutuu myös usein näkemään paljon vaivaa että saa kielet balanssiin. Hyvin asennettuna soundi on kyllä erinomainen.

Summary:

In installing a B-Band UST-pickup it is critical that the saddle groove is straight and the saddle fits tight in the groove. Sometimes on has to glue a paper shim on the side of the saddle in order to achieve the proper tightness.

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 15.09.2012.

4 vastausta to “Mikrofoni akustiseen kitaraan”

  1. Miten onnistuu nylonkielisen kitaran mikittäminen? Millaista mikkiä ehdottaisit?

    • Alasatulan alle tuleva piezomikki, Fishman, Shadow tms. tai kanteen sisäpuolelle kiinnitettävä mikrofoni, kuten K&K.

  2. Käykö B-Bandin UST-kalvon kanssa joku muu kuin b-bandin oma etuvahvistin? Kysyn, koska Ibanezini b-band A5T:n paristo kuluu käytössä ollessa kohtuuttoman nopeasti (jossain taitaa olla vika) ja siinä olisi valmiiksi Belcatin paristokotelo-liitinpaketti. Helpointa olisi laittaa uudet Belcatin etuvahvistin ja em. paristokotelo-liitinpaketti ja vain liittää b-bandin mikrofoni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: