Vanhat mandoliinit

Tämä vanha sodanaikainen rintamalla tehty mandoliini tuli korjattavaksi.Kansi oli halki  ja irti monesta kohtaa, kaikin puolin  soitin oli soittokelvottomassa kunnossa.

Tuohonkin aikaan ilmeisesti myytiin soitinten rakennussarjoja. Tähän soittimeen oli valmiina ostettu otelauta, kiristimet, talla ja kielenpidin. Kaikki muu oli tehty itse.

Työkaluja ei varmasti rintamaolosuhteissa paljon ollut. Monikaan nykyajan ihminen ei todennäköisesti pelkällä sahalla ja puukolla saisi mandoliinia tehdyksi…

Otelauta oli kiinnitetty paikalleen ruuveilla, ei välttämättä paras mahdollinen metodi.

Syväri.

”Pohjaseteli”.  Kaikki soittimen koristeet on tehty lyijykynällä.

Jossain vaiheessa halkeamia oli yritetty korjata teipillä. Teippi oli vuosien varrella tarttunut tiukasti puuhun. Teipit liotettiin varovasti irti mm. CRC:tä apuna käyttäen.

Kannen palaset on kaikki saatu irti.

Koneiston nupeista puuttui suurin osa. Tilalle laitettiin uuden eebenpuiset nupit.Koneisto öljyttiiin perusteellisesti.

Valmis mandoliini soittokunnossa. Talla oli ollut aivan väärässä paikassa, vanha tallan paikka näkyy vaaleampana kohtana kannessa.

Toinen vanha mandoliini sotia edeltävältä ajalta. Tämä soitin on sikäli poikkeuksellinen, että siinä on 16 kieltä! Näistä on ilmeisesti käytetty myös nimitystä mandriola.

Valmis soitin. Nauhat on hiottu, kansi on puhdistettu ja lakattu kevyesti uudelleen.

Vanha mandoliinibanjo (banjolin?) kunnostettuna. Soittimella ei ollut varsinaista nimeä, kielenpitimessä oli teksti ”Rima Germany”. Kalvo on vaihdettu uuteen poronnahkaiseen, kaulan kulma on muutettu sopivaksi, nauhat on hiottu.

~ Kirjoittanut mrtapsa : 17.06.2012.

4 vastausta to “Vanhat mandoliinit”

  1. Tervehdys, kukahan osaisi autttaa kun on Tmi Hienopuunjalostus valmistama 12 kielinen mahdoliini ja pitäisi tietää siitä hieman enemmmän ja arvoa mahd. Kukahan olisi mahd kiinnostunut, yksi kieli on poikki muuten ehjä peli. Ja poikki oleva kieli on edestä katsoen oikean puoleisin.
    Ystävällisesti vastaukset e-mailiin. eeva.raisanen@pp.inet.fi
    Terkut
    Eeva

  2. Ittellä jokin Rogis Napoli mandoliini ,,onkohan kuinka arvokas ?

  3. Onkohan Helsingissä ollut joskus tämmöinen mandoliinintekijä, Lindgren, kopan koristekuvio sama kuin gallerian 12-kielisessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: