HURISEVA BASSO

Tämä Aria-basso tuli huoltoon voimakkaan hurinan vuoksi.

Soittimessa on 9V paristolla toimiva etuaste. Aidot aktiivimikrofonit, kuten EMG, Bartolini jne. on rakennettu niin, että etuaste on mikrofonin sisällä. Toinen, halvemmissa soittimissa usein käytetty tapa on käyttää tavallisia passivimikrofoneja sekä erillistä etuastetta, jolla saadaan sävynsäätöä monipuolisemmaksi. Tällainen etuaste vaatii erittäin hyvän häiriösuojauksen, muuten soitin hurisee enemmän kuin soitin jossa on pelkät passiivimikrofonit. Tässä bassossa ei ollut minkäänlaista häiriösuojausta ja hurina oli lähes sietämätön.

Ensimmäiseksi suojattiin kolo jossa potikat ja elektroniikka ovat. Tämä auttoi jonkin verran, ei kuitenkaan tarpeeksi.

Seuraava askel oli mikrofonien suojaus. Tämä osoittautuikin vaikeaksi, jopa lähes mahdottomaksi, koska mikrofonit istuivat paikallaan kiinni tiukasti, kuin liimattuna. Rungon puu oli ilmeisesti kutistunut niin että se puristi mikrofoneja tiukasti. Pitkällisen ponnistelun ja nitkuttamisen jälkeen mikrofonit lopulta irtosivat. Tarkistusmittaus kertoi, että mikrofonit olivat 3/10 milliä pidemmät kuin niiden  kolot!

Kolot laajennettiin ja suojattiin. Lopputuloksena hurina loppui lähes kokonaan. Jos mikrofonien kuoret olisivat olleet irralliset niin suojauksen olisi voinut tehdä myös mikrofonin sisälle.

Jos soittimessa on aktiivielektroniikkaa, on mikrofonit tai niiden kolot siis syytä häiriösuojata jos sitä ei ole tehtaalla tehty. Ainakin Ibanez ja Yamaha ovat tehneet vastaavanlaisia hurisevia ”aktiivibassoja”.

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 25.03.2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: