IBANEZ CONCORD
Tämä 1970-luvun alun Ibanez Concord oli soittokelvottomassa kunnossa. Kielet olivat aivan liian korkealla ja hienovire pielessä.
Melko pienellä remontilla kitarasta saatiin kuitenkin erinomainen. Alkuperäinen säädettävä metallinen alasatula (kuvassa vasemmalla) otettiin pois ja tilalle tehtiin luusta kunnollinen alasatula jossa hienovire on kohdallaan ja joka on kunnon kontaktissa kitaran kannen kanssa. Näitä säädettäviä alasatuloita käytettiin paljon 1970-luvulla. Vaihto kunnon materiaaliin parantaa kitaran sointia selvästi.
Alkuperäinen muovinen yläsätula vaihdettiin laadukkaaseen TUSQ-yläsatulaan. Huonosta muovista valmistettuja yläsatuloita käytettiin 1970- ja 1980-luvuilla useimmissa kaukoidän kitaroissa sekä myös esimerkiksi Landoloissa. Kielet tarttuvat pehmeään muoviin kiinni, niksahtelevat ja kitisevät viritettäessä ja menevät itsestään epävireeseen.
Otalautanauhoille tehtiin kevyt hionta ja kiillotus sekä tehtiin muut tarvittavat säädöt. Soitin on nyt parempi kuin koskaan valmistumisensa jälkeen.
Varhaisnuoruudessani hankittu kitara on taas aktiivikäytössä!
Jos hioo yläsatulan uria mistä tietää että ei hio liian syväksi ja mikä on oikeanlainen kulma?
Jos painaa kielen kiinni nauhoihin kolmannesta välistä, niin ensimmäisen nauhan ja kielen välillä pitäisi olla paperin mentävä rako.
Viila ei saaa olla vaakasuorassa vaan loivassa kulmassa lapaan päin.
ok millainen merkitys uran leveydellä on esim jos vaihtaa paksumman kielisatsin ja kieli ei mahdun uraan. On ileisesti eri kokoisia viiloja?
Jos urat on tehty standardi 10-46 kielille, niin 09- ja 11- kielet toimivat yleensä hyvin. paksummille kielille uria taytyy yleensä leventää.