otelaudan vaihto

Tässä Framus-bassossa oli kaularauta katkennut. Alkuperäinen rauta oli yksitoiminen 4mm rauta.  Ohut rauta ei ollut jaksanut vastustaa basson kielien vetoa ja kaula oli mennyt liikaa notkolle. Soittimen omistaja oli yrittänyt suoristaa kaulaa kiristämällä rautaa kunnes se oli katkennut. Koska näytti selvältä, ettei rauta korjattunakaan riitä pitämään kaulaa suorana, niin päädyttiin vaihtamaan kaularauta. Samalla myös otelauta meni uusiksi. Tässä kuvassa vanha otelauta on jo höylätty pois ja uusi kaksitoiminen kaularauta asennettu. Osa vanhasta otelaudasta jätettin paikoilleen.  Kuvassa näkyy myös Framuksen käyttämät teräsjäykisteet.

Uusi intianruusupuuotelauta liimattuna paikoilleen.

Otelauta on nyt kavennettu mittoihinsa ja uudet nauhat  (StewMac 158) asennettu paikoilleen. Havainnollisuuden vuoksi osa otelaudasta on öljytty sitruunaöljyllä. Juuri hiotun ruusupuun sävy on violetinruskea (oikealla). Öljytty ruusupuu on tummanruskeaa (vasemmalla). Valon vaikutuksesta ruusupuu vähitellen vaalenee (irtopala vanhasta otelaudasta). Kauan valolle alttiina ollut ruusupuu on vaaleaa, lähes tiikin väristä. Otelaudan öljyäminen ei ole välttämätöntä mutta öljytty ruusupuu on kauniimpaa kuin aivan kuiva.

Ootelaudasta tehtiin suora, ilman kaarevuutta, kuten alkuperäinenkin.  Otelautamerkit asennettiin ainoastaan otelaudan sivulle. 2,5 mm valkoinen helmiäinen  erottuu hyvin tummasta puusta.

Valmis otelauta. Kaula on nyt suora ja siinä on säätövaraa reilusti kumpaankn suuntaan.

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 12.10.2011.

5 vastausta to “otelaudan vaihto”

 1. Ensiksikin, kiitokset upeasta sivustosta!

  Oma asiani koskee sähkökitaran jumissa olevaa kaularautaa, joka ei liiku kumpaankaan suuntaan. Kyseessä on erittäin vähän käytetty Fender American Standard Stratocaster (-08), jonka trussisäätö on lavan päässä. Kitarassa oli aiemman omistajan toimesta melko paksut kielet, jotka vaihdoin ohuempiin (.009). Kaularautaa pitäisi nyt hieman löysätä, mutta säätö ei ”normaalivoimalla” hievahdakaan. Uskallanko käyttää voimaa enemmän? Onkohan American Standard -mallissa 2-suuntainen kaularauta, vai 1-suuntainen, pelkästään suoristava rauta?

  Terv. Jone

  • Kyllä niissä on 2-toiminen rauta.Onko siis niin, ettei rauta liiku kumpaankaan suuntaan? Vai onko niin, että rauta on jo kierretty ääriasentoonsa vastapäivään, niin ettei sitä voi enempää löysätä?

   • Kiitos vastauksesta!

    Näin on, ettei kaularaudan säätö liiku kumpaankaan suuntaan ainakaan sillä voimalla, jota olen uskaltanut käyttää. Vertailukohteena itselläni on parikin vanhempaa Stratoa, joissa kummassakin kaularaudan säätö toimii molempiin suuntiin varsin kevyesti, ja säädön vaikutus on huomattava.

    Kitarassa on aiemmin käytetty paksumpia (.011) kieliä, joilla kaula oli ”sopivasti” mutkalla. Nyt, ohuemmilla (.009) kielillä se on siis kokolailla suora, muttei kuitenkaan kupera vastakkaiseen suuntaan. Outo juttu, sillä vaikka Fendereissä olen tottunut kaikenlaisiin ”valuvikoihin”, on tämä silti tapaus, johon en ole aiemmin yli 30-vuotisen kitaranrämpyttäjän ”uralla” törmännyt!

    trv. Jone/Jyväskylä

   • Outoa on, en minkn ole tuollaiseen trmnnyt. Kyll kaularaudan mutteria saa aika tavalla vnt ennenkuin se poikki menee, eli ehk kannattaisi vaikka ruiskuttaa CRC:t tms. mutteriin ja yritt viel suuremmalla voimalla,… l nyt kuitenkaan ihan hampaat irveess vnn!

    Tapsa

   • Kiitokset vinkistä, täytyypä suihkauttaa hieman CRC:tä trussiraudan säätöreijästä, ja kokeilla jonkin ajan kuluttua säätöä uudelleen!

    trv. Jone

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: