2-TOIMISET KAULARAUDAT

Useimmat soitinvalmistajat ovat nykyään siirtyneet käyttämään 2-toimisia kaularautoja. Ne näyttävät ulospäin samanlaisilta kuin perinteiset raudatkin.  Perinteinen kaularauta suunniteltiin korjaamaan kielten vedosta aiheutuvaa kaulan menemistä notkolle. 2-toimisen raudan  avulla pystyy myös korjaamaan kaulan liiallista kuperuutta. Tämä on etu nykyaikaisissa ”tehotuotetussa” kitaroissa, joissa puita ei ole riittävästi kuivattu. Puussa, joka ei ole saanut rauhassa asettua kuivauksen jälkeen, on jäljellä jännityksiä, jotka saattavat vääntää kaulaa väärään suuntaan.

2-toimisen kaularaudan ongelma on se, että sen voima kohdistuu epätasaisesti kaulaan. Usein rautaa kiristettäessä otelautaan tulee ”patti”  toisen ja kolmannen nauhan kohdalle. Tällaisessa kitarassa on hiottava nauhoja tältä kohtaa, jotta saadaan nauhojen yläpinnan linja suoraksi. Tämän toimenpiteen joutuu usein suorittamaan käyttöönottosäädön yhteydessä. Kieli kerrallaan siirretään syrjään ja nauhat viilataan oikealle korkeudelle. Kuvassa näkyy nauhoista irronnutta metallipölyä otelaudan pinnassa. Lopuksi kielet poistetaan, nauhat pyöristetään ja kiillotetaan ja soitin varustetaan uusilla kielillä.

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 06.05.2011.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: