OSITTAINEN KAULAN OIKAISU

Suomen ilmasto on haasteellinen soittimille. Yksi tyypillisimmistä kuivuudesta aiheutuvista ongelmista akustisilla kitaroilla on otelaudan taipuminen kaulan liitoskohdassa. Puu on elävää materiaalia, se kutistuu ja laajenee ilmankosteuden muutosten mukaan. Kitaran ensimmäisenä talvena Suomessa, tyypillisesti tammi-helmikuussa otelautaan kehittyy kohouma kaulan liitoskohtaan. Samalla kaula taipuu taaksepäin. Kielet joutuvat lähemmäksi nauhoja ja alkavat säristä liitoskohdan ympäristössä. Joskus ongelma korjaantuu nauhoja hiomalla ja alasatulaa korottamalla. Joskus taas, kuten tässä, joudutaan tekemään osittainen kaulan oikaisu: osa nauhoista otetaan pois ja otelauta hiotaan suoraksi.

Jäljellä olevien nauhojen päälle asetettu viivoitin näyttää kuinka paljon otelaudasta pitää poistaa materiaalia.

Karkea työstö tehdään siklillä.

Siklin jäljet hiotaan pois.

Nauhat laitetaan takaisin paikalleen, hiotaan ja kiillotetaan. Otelauta öljytään ja kitara säädetään.

Kun kaula on kerran oikaistu niin ongelma ei enää uusiudu.

~ Kirjoittanut mrtapsa : 31.03.2011.

2 vastausta to “OSITTAINEN KAULAN OIKAISU”

  1. Mitäs tämä operaatio kustantaa? Sama käynyt omalle akustiselle, ei auta vaikka kuinka talvisin kostuttaa, niin talvisin on isompi ”humppi” juuri tuossa ja kielet ei soi juurikin 12-15 nauhoista. Minulla ei ole tuolle kitaralle koteloa, mutta kokeilin pitämällä kostuttimien kanssa jätesäkissä useamman viikon. Kesäisin elää kuitenkin sen verran takaisin että noin kuukauden voi soitella myös tuolta. Nauhat on tuoltapäin jo kerran hiottu, kun lähetin kitaran takuuaikana takaisin, ongelma tietenkin palasi takaisin. Vai pitääkö tuolle oikeasti hommata jokin oma humidori…

  2. hinta-arvio on 175€

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: