kuiva sisäilma

Suomen talvi on ankara myös soittimille. Suurin osa kaupoissa myytävistä kitaroista on tehty aivan toisenlaisissa ilmasto-olosuhteissa. Liiallinen kosteus ei Suomessa juuri koskaan ole ongelma, mutta liiallinen kuivuus kylläkin. Kokopuukantisissa akustisissa kitaroissa on vaarana kannen halkeaminen kuivuuden seurauksena. Tämä Martin 000-malli oli alkanut oireilla pakkasten tultua.

Kansi oli painunut kuopalle, kielet olivat melkein nauhoissa kiinni. Kansi ei ollut onneksi vielä haljennut, sekin olisi ollut todennäköisesti  pian edessä.

Kitara pantiin takaisin laukkuun kostuttimen kanssa.  Viikon päästä, kun kansi oli tarpeeksi suoristunut, tehtiin soittimelle korkeampi alasatula talvella käytettäväksi  sekä muut tarvittavat säädöt.

Ilman suhteellinen kosteus voi talvella Suomessa laskea jopa alle 20 %:n. Suositeltava huonekosteus olisi kitaroille kuitenkin n. 40%. Jos soittimia säilytetään suljetussa huoneessa, voi hankkia ilmankostuttimen ja kosteusmittarin, muussa tapauksessa on syytä hankkia jonkinlainen soitinkohtainen kostutin, joko ääniaukkoon tai laukkuun tuleva.

~ Kirjoittanut mrtapsa : 12.01.2011.

Yksi vastaus to “kuiva sisäilma”

  1. Nyt korjattavan oleva Työväenopiston Alhambra on kerran kaatunut telineestä keikalla (Opistolaisyhdistyksen 100-vuotisjuhlissa), mutta tarkistin tietty heti ettei siinä tapahtunut mitää hälyyttävää. Pohja on siis saattanut haljeta sisäilmankin kuivuudesta. Pitäis varmaan hankkia kosteusmittari musiikkiluokkaan!?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: