käyttöönottosäätö
Joskus uuden kitaran soittokuntoon saamisessa joutuu tekemään paljonkin töitä. Tämä ”tehty Ylpeydellä Amerikassa” Vintage Original Spec series Gibson Les Paul tuli käyttöönottosäätöön suoraan oston jälkeen musiikkiliikkeestä.
Kielten korkeus oli säädetty sopivaksi (e= 1,6mm 12:lla nauhalla), kaula oli kuitenkin notkolla n. 0,5 mm joka on liikaa. 17. nauhasta ylöspäin kielet särisivät melko pahasti.
Kaularautaa kiristettiin jotta ylimääräinen notko saataisiin poistettua.
Tällä kertaa ilmaantui kuitenkin ongelma: kaulaa ei saatu suoraksi kaularaudan avulla. Viivotin koskee nauhoihin vain 7.nnen nauhan ympäristössä ja viimeisillä nauhoilla. Ensimmäisen nauhan kohdalla viivotin on jo selvästi irti nauhoista…
… ja kaulan liitoskohdassa on selvä kuoppa. Tällaisesta ongelmasta on kaksi tapaa selvitä: joko nostetaan kielet niin ylös etteivät ne enää särise (näin tehtiin yleensä 70-luvulla, kun kitarahuoltoja ei Suomessa juurikaan ollut) tai hioa nauhat. Päädyttiin jälkimmäiseen ratkaisuun.
Pienen harkinnan jälkeen päädyttiin siihen, että ainakin ensimmäinen nauha taytyy vaihtaa korkeammaksi. Uusi nauha leikattiin täsmälleen alkuperäisen nauhan mittaiseksi.
Uusi nauha laitetaan paikoilleen niin, että reunalistassa oleva nipukka säilyy ehjänä. Terävät kulmat poistuvat loppuhionnassa.
Yläsatulaa jouduttiin myös tietysti korottamaan.
Viimeisiä nauhoja jouduttiin hiomaan melko paljon.
Hionnan jälkeen nauhat kiillotettiin. Nyt kaula saatiin suoraksi, kielet säädettiin korkeudelle e=1,3 mm ja E= 1,8 mm 12:lla nauhalla.
Kaiken kaikkiaan siis kolme ensimmäistä nauhaa vaihdettiin, 7.- 10. nauhan alueelta nauhoja hiottiin n. 0,2 mm, viimeisten nauhojen kohdalta n. 0,5 mm,
aikaa kului yhteensä lähes kolme tuntia. Lopputulos oli kuitenkin vaivan arvoinen, kitara saatiin erittäin herkkäsoittoiseksi.
Useimmiten käyttöönottosäädössä joudutaan nykyään nauhoja kevyesti hiomaan, se, että nauhoja täytyy vaihtaa, on kuitenkin poikkeuksellista.