Nauhojen vaihto Gibson Les Pauliin

Poiketen muista kitaranvalmistajista Gibson laittaa reunalistan kitaroihinsa vasta nauhojen asennuksen jälkeen. Ylimääräinen listamateriaali raaputetaan pois,  reunalista peittää nauhojen päät. On kolme tapaa laittaa uudet nauhat tällaiseen kitaraan: a) nipukat reunalistasta hiotaan pois ja nauha laitetaan listan päälle tai b) uudet nauhat leikataan täsmälleen samanpituiseiksi kuin vanhat, tai c) reunalistat vaihdetaan uusiin ja kaula lakataan samalla uudestaan. b ja c -vaihtoehdoissa kitara säilyy alkuperäisen oloisena, työtä on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin a-vaihtoehdossa. Useimmiten  noudatetaan a-vaihtoehtoa.

Nauhat poistetaan. Gibson laittaa puuliimaa nauhojen uriin  nauhoittamisen yhteydessä, se täytyy saada pois ennen kuin uudet nauhat voidaan asentaa.

Hammaslääkärin karveri on tässä kätevä työkalu.

Tässä sahataan nauhasahalla, josta osa terästä on katkaistu pois.

Otelautaan merkitään kohdat, mistä täytyy hioa puuta.

Kun otelauta on hiottu suoraksi, poistetaan uusien nauhojen päistä osa ruotoa.

Jos nauha on liian löysä urassaan, siihen tehdään lisää hammastusta esim. tällaisilla pihdeillä.

Näillä hampailla nauha pureutuu tiukasti kiinni otelautaan.

Laitan nauhat paikoilleen perinteisellä vasarametodilla.

Nauha pohjassa.

Tarkistus 0,05 mm rakotulkilla.

Nauhojen alle imeytetään  hieman vedenohutta pikaliimaa ja ylimääräinen pyyhitään pois asetoniin kastetulla pumpulipuikolla. Ylimääräiset nauhanpäät katkaistaan, nauhanpäihin viilataan viiste, terävät kulmat pyöristetään. Nauhat hiotaan ja kiillotetaan. Lopputulos näyttää tältä.

 

 

 

 

 

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 28.11.2010.

2 vastausta to “Nauhojen vaihto Gibson Les Pauliin”

  1. Eikös tuossa vahingoita noita nauhoja kun tavallisella vasaralla ne nakkaa kiinni? Eikö joku tai puuvasara olisi nauhoille huomattavasti ystävällisempi?

    • Kyllä varmaankin esim. nylonvasara tms. olisi hyvä, en vain ole tottunut sellaista käyttämään, tuntuma on erilainen. Toisaalta nauhoja naputellaan niin kevyesti ettei siinä pahempia vaurioita pääse syntymään metallivasarallakaan.Kyse on todellakin siitä mitä on tottunut käyttämään, nykyäänhän monet puristavat nauhat paikoilleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: