Ruusupuun laiton hakkuu Madagaskarilla

Tässä ajattelemisen aihetta kitaroiden rakentajille ja kitaroiden ostajille:

Madagaskarin kansallispuistoissa kaadetaan laittomasti arviolta 250 kuutiometriä ruusupuuta päivässä pääasiassa Kiinan vientiä varten. Madagaskarissa ruusupuuta ja eebenputa ei ole pitkään aikaan kasvanut juuri muualla kuin kansallispuistoissa. Madagaskarin hallitus on periaattessa kieltänyt ruusupuun ja eebenpuun kaatamisen ja viennin, muttei pysty valvomaan omia määräyksiään.

Uhanalainen ruusupuu on tarttunut kaatuessaan oksistoon. Leikkuupinnassa näkyy lajille ominainen punainen pigmentti, joka hapettuessaan tummenee nopeasti. Puuta käytetään lähinnä kitaroiden ja bassojen otelautoihin.

Sen jälkeen kun kaadettu puutavara on lähtenyt maasta, se on kansainvälisten sopimusten mukaan laillista – onpa se Madagaskarilla miten suojeltua tahansa. Kansainvälinen CITES-sopimus suojelee vain muutamia puulajeja yli kansaivälisten rajojen (mahonki kuuluu näihin). Se ei koske esim. ruusupuuta ja eebenpuuta, jotka ovat kiistatta uhanalaisia. Euroopan parlamentti hyväksyi heinäkuussa esityksen, jonka mukaan puutavaraa EU-alueelle tuovan yrityksen on varmistettava, ettei puu ole peräisin laittomista hakkuista. Tämä ei kuitenkaan koske puuta, joka tuodaan kauttakulkumaiden, esim. Kiinan kautta.

Kaadettuja ruusupuutukkeja Madagaskarilla.

Kiinan troopisen puutavaran tuonti on vuodesta 1998 vuoteen 2008 nelinkertaistunut. Se on nykyään maailman suurin trooppisen puutavaran kuluttaja. Yli puolen näistä puista uskotaan olevan laittomista lähteistä peräisin. Näistä puista valmistetuista tuotteista suurin osa viedään USA:han ja eurooppaan. 20% Eurooppaan tuodusta puusta arvioidaan olevan peräisin laittomista lähteistä.

Madagaskarissa kaadetaan enemmän puuta kuin koskaan aikaisemmin.  Sen pinta-alasta 90% on jo hakattu paljaaksi. Hakatut alueet otetaan  riisin ym. viljelyyn. Hakattu sademetsä säilyy hedelmällisenä 3 vuotta. Sen jälkeen maaperä on köyhtynyt viljelykelvottomaksi ja uudisasukkaiden on siirryttävä syvemmälle metsään. Kaikki tämä tapahtuu maapallon lajirikkaimmalla alueella. Madagaskarilla elävistä olioista 90% on endeemisiä, niitä ei esiinny missään muualla.

Laiton ruusupuulasti lähdössä Madagaskarilta kohti kiinalaista kitaratehdasta.

Ruusupuurunkojen kuljettaminen pois kansallispuistosta aiheuttaa suurta tuhoa. Jokaisen ruusupuutukin kuljettamiseen tarvitaan viisi muuta runkoa, jotka sidotaan sen ympärille, jotta vettä tiheämpi ruusupuu pysyisi pinnalla. Muut puunrungot heitetään myöhemmin menemään.

Ruusupuuta ja eebenpuuta käytetään lähes pelkästään soitinrakennukseen. Useimmat yritykset, jotka myyvät soitinpuuta, myyvät myös madagakarilaista eeben- tai ruusupuuta. Tällaisia ovat mm. Theodor Nagel, Maderas Barber, Madinter.

lähteet: GEO-lehti 8/2010

http://www.rainforestportal.org

Advertisement

~ Kirjoittanut mrtapsa : 30.08.2010.

5 vastausta to “Ruusupuun laiton hakkuu Madagaskarilla”

  1. Onko näille puille korvaavaa vaihtoehtoa esim. suomalaisissa puulajeissa? Lähinnä soitinrakennuksen kannalta.

    • Tuo on hyvä kysymys. Otelaudassa käytetään tummaa puuta, koska tummassa puussa ei näy sormenpäistä irtoava lika.
      Jos käyttää vaaleaa puuta, niin se on lakattava ja kaikki eivät pidä siitä miltä lakka tuntuu otelaudassa. Suomessa ei kasva puita joita voisi sellaisenaan käyttää otelautaan ilman lakkaamista (ehkä joku hedelmäpuu, omena- tai luumupuu voisi toimia, mutta niitä ei saa mistään). Neuvoksi kai jää, että silloin kun hankkii ruusu – tai eebenpuuta, tai soittimen jossa on käytetty niitä niin pitäisi varmistua että ne tulevat viljelmiltä eivätkä viidakosta.

  2. Terve ja kiitos mukavasta blogista!

    Onko sinulla aiheeseen liittyen kokemusta Gibsonin nykyään käyttämässä paahdetusta vaahterasta (baked maple) otelautakäytössä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: