otelaudan suoristaminen

blog 15.12.2013 056Tämä Custom Shop  ES 335 oli käynyt huollossa aiemminkin kaularautaongelmien vuoksi ( https://kitaratohtori.org/2013/01/26/es-335/) . Kaulassa käytetty mahonki oli ”löysää” puuta johon kielten veto vaikuttaa tavallista enemmän. Kaularauta oli jouduttu kiristämään äärimmilleen, minkä seurauksena kaularauta oli alkanut liikkua ulospäin. Raudan pää oli useita millejä säätömutterin ulkopuolella.

blog 15.12.2013 061Tästä toisessa kitarasta otetusta kuvasta näkee miltä raudan pään Gibsonissa kuuluisi näyttää.

blog 15.12.2013 070Kielet poistettuna ja kaularauta avattuna kaulassa oli notkoa yli kaksi milliä. On vaikea sanoa, oliko tämä notko kaulassa jo alunperin, vai onko se tullut vähitellen.

blog 15.12.2013 074Tässä kuvassa otelaudan pää on irrotettu, kaularauta on naputeltu takaisin paikoilleen ja puun kasaan painumisesta aiheutunut ylimääräinen kolo on täytetty epoksilla. Kaularaudan pää pysyy nyt varmasti paikoillaan.

blog 15.12.2013 083Seuraava työvaihe on otelaudan suoristaminen. Nauhat irrotetaan ja ruotoihin puristetaan pihdeillä ylimääräistä hammastusta.

blog 15.12.2013 076Nauhaurat täytetään epoksilla. Kaulaan puristetaan voimakas kuperuus (backbow), nauhat asennetaan ja kaula jätetään kuivumaan puristuksessa yön yli.

blog 15.12.2013 092Otelaudan pää on liimattu paikoilleen ja nauhat on asennettu ja hiottu. Nauhaurissa oleva epoksi ja ylisuuret nauhat auttoivat puristamaan kaulan suoraksi.

blog 15.12.2013 102 Kaula on nyt suora ja raudassa on reilusti säätövaraa. Myös kaulan kokonaisjäykkyys lisääntyi huomattavasti, toisin sanoen kielten veto ei enää vaikuta kaulaan läheskään niin paljon kuin ennen.

Summary:

This ES 335 had a severe forward bow and the truss rod had shifted forward.

First the truss rod end was glued with epoxy. The neck was then straightened with a combination of oversized frets and epoxy in the fret slots.

The frets were installed while the neck was pressed in a backbow. The neck was left to dry overnight in compressed backbow. The neck straightened out nicely. Also the overall stiffness of the neck increased considerably.

~ Kirjoittanut mrtapsa : 06.01.2014.

4 vastausta to “otelaudan suoristaminen”

  1. moro asiasta poiketen osaatko yhtään sanoa mitenkä korjataan jos vaapaalla rämpäytyksellä kieli ei soi oikein. vaikka kieliä vaihtaisi. onko satulassa vika?

  2. Moi, onko kieron kaulan korjaamiseen muuta konstia kuin hionta? esim. vastapäivään kiertäminen yli kuunmentamalla yms?

    • Ainoa konsti kaulan kierouteen jonka tiedän on otelaudan hionta. Sen sijaan, jos kaula on esimerkiksi tasaisesti liian kupera, voidaan se suoristaa lämmittämällä otelautaa ja puristamalla lämmitetty kaula oikeaan asentoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: